نقشههای سینوپتیکی
توزیع افقی فشار سطح متوسط دریا بر روی نقشهای بوسیله ترسیم خطوطی از میان نقاطی که دارای فشار یکسان میباشند، ممکن است نشان داده شود، این خطوط را خطوط فشار مینامند. بعد از آنالیز سطح متوسط دریا الگوهای متنوع فشاری را بر روی آن میتوان مشاهده نمود. دیدبانیهای وضعیت جوی نیز بر روی نقشه پلات میگردد. این عوامل پلات شده عبارتند از: درجه حرارت ، باد سطح زمین ، هوای حاضر ، انواع ابر و غیره. این اطلاعات هواشناسان را قادر میسازد، تا موقعیت جبههها را مشخص کنند. جبهه های هوا برحسب علائم قراردادی علامت گذاری می شوند:
- جبهه گرم: با رنگ قرمز
- جبهه سرد: با رنگ آبی
- جبهه ساکن: خط چین با رنگ قرمز و آبی
- جبهه مختلط: با رنگ ارغوانی
نقشههای تغییر فشار
بندرت اندازه گیریهای فشار جوی که بطور منظم در یک ایستگاه هواشناسی انجام میشود، در مدت زمان طولانی ثابت است. میزان تغییر فشار با زمان را تمایل فشار گویند، که گاهی آن را مقدار تغییرات فشار نیز مینامند. تعیین مقدار لحظهای تمایل فشار عملی نیست و بنابراین مقدار تمایل فشار همان تغییر فشار در مدت زمان سه ساعت گذشته است. این تغییر فشار یکی از عواملی است که در روی نقشههای سینوپتیکی سطح متون دریا پلات میگردد. نقشهای که در روی آن خطوط هم تغییر فشار ترسیم شده ، بنام نقشه هم تغییر فشار خوانده میشود.
نقشههای سینوپتیکی فشار ثابت
نقشهای که برای نمایش وضعیت جوی در قسمتهای فوقانی جو بکار میرود و آن نقشه سینوپتیکی فشار ثابت است که در روی آن ژئو پتانسیل نقاط مختلف در جو که فشار آنها دارای مقدار مشخصی است (به عنوان مثال 500 میلی بار) پلات میشود.
نقشههای ضخامت
بررسی نقشههای ضخامت نشان میدهد که مشابهت بسیار زیادی بین الگوهای این نقشه و نقشه کنتوری وجود دارد. متداولترین مشخصهها همان زبانههای کم فشار و زبانههای پر فشار و زبانههای پر فشار در روی الگوی حرارتی است، بدین معنی که زبانههای کم فشار سرد و زبانههای پر فشار گرم در روی نقشههای ضخامت دیده میشوند. علاوه بر این مراکز بستهای از هوای سرد و گرم در روی نقشههای ضخامت دیده میشوند که آنها را استخرهای سرد یا گرم مینامند. معمولا استخرهای سرد خیلی به کندی حرکت میکنند یا شبه ساکن باقی میمانند. الگوهای مشابهی در روی الگوهای نقشههای ضخامت لایههای دیگر نیز مشاهده میگردد.
نقشههای پیش بینی
در تهیه پیش بینی وضعیت جوی با در نظر گرفتن چگونگی حرکت و تغییرات احتمالی سیستمهای سینوپتیکی در طول دوره پیش بینی ضروری است. بدین منظور نقشههای سینوپتیکی پیش بینی برای سطح زمین و سطوح فوقانی جو ترسیم میشوند. نقشههای پیش بینی فشاری برای سطح متوسط دریا و نقشههای پیش بینی کنتوری برای سطح فوقانی جو را میتوان ترسیم نمود. در بسیاری از مراکز هواشناسی روشهای پیش بینی رقمی برای بدست آوردن چنین نقشههایی از کامپیوتر استفاده میشود. قبل از انجام این عمل بایستی عوامل زیر تشخیص داده شوند:
- حرکت سیستمهای فشاری حاضر
- تشکیل ، توسعه و از بین رفتن سیستمهای فشار
- تغییرات فشار در مناطق دور از مراکز اصلی فعالیت
به هر حال هر روشی که مورد استفاده قرار گیرد به این حقیقت توجه شود که تهیه نقشههای پیش بینی سطح زمین و سطوح فوقانی جو از هم قابل تفکیک نیستند. بنابراین تهیه این نقشهها ضرورت دارد بطور همزمان و هماهنگ انجام پذیرد، زیرا هر تعدیلی در یکی از آنها بر روی سایر نقشههای پیش بینی تأثیر میگذارند. نقشههای مختلف نه تنها با نقشههای قبلی در همان سطح بایستی توافق داشته باتشد، بلکه بایستی نسبت به نقشههای دیگر در سایر سطوح نیز در هر نقطه و زمان معین سازگار باشد.